dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Zimnie nózki z marynowanymi grzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zimne nóżki z marynowanymi grzybami...

Zimnie nózki z marynowanymi grzybkami

Składniki:

Zimnie nózki z marynowanymi grzybkami

 

  • 4 nózi wieprzowe
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 6 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 grzybków marynowanych
  • 5 ćwiartek marynowanej papryki
  • cząstki cytryny i listki rukoli
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zimnie nózki z marynowanymi grzybkami
Oczyść nóżki i umyj. Zalej 4 litrami zimnej wody i na małym ogniu gotuj, aż mięso będzie łatwo oddzielało się od kości (ok. 2 h).
W połowie gotowania dodaj do nóżek obrane oraz umyte warzywa, wsyp płaska łyżeczkę soli.
Ugotowane mięso ostudź, obierz ze skóry, pokrój w paseczki. Wywar przecedź dopraw solą, pieprzem i obranymi, zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupki i przekrój na pół. Przygotuj 12 filiżanek. Do każdej wlej po 4 łyżki wywaru, zastudź. Na galarecie ułóż połówki jajek (żółtkiem do dołu), mięso, posiekaną paprykę i grzybki. Zalej wywarem i zostaw na noc do zastygnięcia. Galaretki wybij na półmisek, udekoruj cytryną i rukolą.

Tagi:

jajko jajka