Zimowe grzyby

Pyza - Porady kulinarne: Zimowe grzyby

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
zdjęcia: 1 z 3
Zimowe grzyby
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Zbieraliście kiedyś świeże grzyby zimą? Ja zbieram! Czasami muszę z nich odgarnąć śnieg...


Płomiennica zimowa, inaczej zimówka aksamitnotrzonowa łac.Flammulina velutipes, to bardzo smaczny, ale mało znany grzyb z rodziny twardzioszkowatych. Można go spotkać w lasach, w parkach w nadrzecznych zaroślach. Wyrasta w gęstych skupieniach, w kępkach, podczas sezonu jesienno zimowego - od października do marca - na żywych pniach i powalonych pniakach drzew liściastych, zwłaszcza topoli i wierzby. Nie przeszkadza mu nawet śnieg, dobrze znosi mrozy zatrzymując swój rozwój i po ich ustąpieniu rośnie dalej. Ma śliczne morelowożółte, pomarańczowe albo brązowawe kapelusze i trzonki jakby powleczone brązowym aksamitem. Zdarza się, że całe pnie porośnięte są kępkami zimówek i można ich wtedy nazbierać cały kosz w bardzo krótkim czasie. Zbieramy tylko kapelusze bo trzony są twarde i łykowate. Świetnie nadają się do marynowania, duszenia, smażenia albo do zup. W Japonii uprawia się je pod nazwą enoki.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Zimowe grzyby  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane