Zimowe grzyby

Pyza - Porady kulinarne: Zimowe grzyby

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
zdjęcia: 1 z 3
Zimowe grzyby
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Zbieraliście kiedyś świeże grzyby zimą? Ja zbieram! Czasami muszę z nich odgarnąć śnieg...


Płomiennica zimowa, inaczej zimówka aksamitnotrzonowa łac.Flammulina velutipes, to bardzo smaczny, ale mało znany grzyb z rodziny twardzioszkowatych. Można go spotkać w lasach, w parkach w nadrzecznych zaroślach. Wyrasta w gęstych skupieniach, w kępkach, podczas sezonu jesienno zimowego - od października do marca - na żywych pniach i powalonych pniakach drzew liściastych, zwłaszcza topoli i wierzby. Nie przeszkadza mu nawet śnieg, dobrze znosi mrozy zatrzymując swój rozwój i po ich ustąpieniu rośnie dalej. Ma śliczne morelowożółte, pomarańczowe albo brązowawe kapelusze i trzonki jakby powleczone brązowym aksamitem. Zdarza się, że całe pnie porośnięte są kępkami zimówek i można ich wtedy nazbierać cały kosz w bardzo krótkim czasie. Zbieramy tylko kapelusze bo trzony są twarde i łykowate. Świetnie nadają się do marynowania, duszenia, smażenia albo do zup. W Japonii uprawia się je pod nazwą enoki.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Zimowe grzyby  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane