teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Zimowe leczo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

"Zimowe" ,gdyż wykorzystuje mrożone zapasy:cukinie,paprykę oraz ketchupu z cukinii własnej roboty

Zimowe leczo

Składniki:

Zimowe leczo

 

  • 1/2 kg kolorowej cukinii mrożonej
  • po 10 dag mrożonej papryki żółtej i czerwonej
  • 1 pomidor
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 parówek hot-dog
  • 1 laska kiełbasy toruńskiej
  • 1/2 szkl wody
  • 2 łyżki ketchupu z cukinii
  • natka pietruszki-pęczek
  • sól,pieprz,papryka ostra
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Zimowe leczo
Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę z oliwek i kolejno podsmażam:najpierw cukinię,którą mam przed zamrożeniem pokrojoną w kostkę, a następnie papryki, również wcześniej pokrojone w paseczki. Warzywa te nie wymagają rozmrażania.Cebulę obieram,kroję w piórka-podsmażam na złoty kolor.Wszystko po kolei wsypuje do dużego rondla.Następnie pomidory-kroję w kostkę i podduszam.Parówki obieram z osłonek i kroję w plasterki, a kiełbasę w kostkę.Po kolei podsmażam i do rondla.Podlewam wodą wszystkie składniki dodaję ketchup i ok 10 min duszę.Doprawiam solą, pieprzem oraz papryką,na koniec wyciskam czosnek.Całość obficie posypuję natką pietruszki. Ketchup z cukini:https://gotujmy.pl/ketchup-z-cukini,przepisy-cukinia-przepis,124222.html