jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ziołowa fasolowa z owsianymi kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa z zielonej fasolki szparagowej pachnąca ziołami prowansalskimi z lanymi kluseczkami owsianymi to wersja wegetariańska. Możemy ją również podać usmażoną, rumianą białą kiełbaską.

Ziołowa fasolowa z owsianymi kluseczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziołowa fasolowa z owsianymi kluseczkami

 

  • 1x Fasolka szparagowa zielona Hortex 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • szczypta chilli
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

  • lane kluseczki: 1 jajo

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • szczypta soli
  • mąka pszenna (ile zabierze - u mnie 1 łyżka)

  • natka pietruszki do posypania

  • Opcjonalnie 2 białe kiełbaski przesmażone na rumiano z cebulką

Sposób przygotowania:

Ziołowa fasolowa z owsianymi kluseczkami
Do gorącego bulionu (lub lekko osolonej wody) wrzucamy zamrożoną fasolkę i gotujemy ją 10 minut. Zmniejszamy ogień, dodajemy zioła prowansalskie, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy zupę solą, pieprzem ziołowym i chilli. Doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy jajo z wodą, oliwą i mąką owsianą. Dodajemy bazylię. Ubijając ciasto widelcem lub trzepaczką dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości by powstało gładkie lane ciasto. Łyżką cedzakową wyjmujemy większą część fasoli na talerz , by ugotować kluseczki.Wlewamy wąskim strumieniem ciasto na zupę. Gotujemy kluseczki minutę po czym wkładamy fasolkę do zupy z powrotem. Podajemy zupę posypaną natką pietruszki.To wersja wegetariańska. Druga wersja to zupa fasolowa podana z usmażoną na cebuli rumianą białą kiełbaską.
Ziołowa fasolowa z owsianymi kluseczkami
Dodajemy do zupy zioła prowansalskie, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy.
Ziołowa fasolowa z owsianymi kluseczkami
Ubijając ciasto widelcem lub trzepaczką dosypujemy mąkę pszenną w takiej ilości by powstało gładkie lane ciasto.
Ziołowa fasolowa z owsianymi kluseczkami
Zupa fasolowa w drugiej wersji - podana z usmażoną na cebuli rumianą białą kiełbaską.

Tagi:

zioła fasola