SUPERPRZEPIS

Ziołowa rolada z szynki z jabłkami

  • 1
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Ziołowa rolada z szynki z jabłkami

Rolada z wieprzowej szynki z nadzieniem ze świeżego rozmarynu, tymianku, mięty, czosnku i papryczki chili, pieczona z ćwiartkami jabłek...

Składniki:

Ziołowa rolada z szynki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Ziołowa rolada z szynki z jabłkami

Etap 1

Ziołowa rolada z szynki z jabłkami
Szynka porozcinana w duży płat i doprawiona solą i pieprzem.

Szynkę porozcinać tak, żeby otrzymać duży, płaski płat mięsa, oprószyć solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Etap 2

Ziołowa rolada z szynki z jabłkami
Zioła czosnek i chili posiekane i wymieszane.

Wszystkie zioła, czosnek i papryczkę chili posiekać i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Ziołowa rolada z szynki z jabłkami
Ziołowe nadzienie rozłożone na płacie mięsa.

Ziołową mieszankę rozłożyć na mięsie.

Etap 4

Ziołowa rolada z szynki z jabłkami
Zwinięta ścisła rolada włożona do siatki wędliniarskiej.

Zwinąć ścisłą roladę, włożyć ją do siatki wędliniarskiej lub obwiązać nicią, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki.

Etap 5

Ziołowa rolada z szynki z jabłkami

Po tym czasie roladę przełożyć do rękawa do pieczenia. Jabłka umyć, przekroić na 4 części każde, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek umieścić w woreczku z mięsem, zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Etap 6

Ziołowa rolada z szynki z jabłkami

Roladę piec w 180 stopniach przez ok. 90 minut. Z upieczonej rolady usunąć siatkę wędliniarską. Roladę kroić w plastry. Podawać na ciepło do obiadu lub po ostudzeniu na kanapki.

Tagi:

rolada