szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ziołowe frytki z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne frytki nie muszą być smażone w głębokim oleju.

Ziołowe frytki z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ziołowe frytki z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Ziołowe frytki z piekarnika
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na pół i każdą połówke na części (księżyce). Pokrojone ziemniaki suszymy na ręczniku papierowym. Po osudzeniu przekładamy do miski, wlewamy oliwę, posypujemy ziołami oregano i tymiankiem i całość mieszamy, aby obtoczyć dokładnie ziemniaki w oliwie. Przekładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w ok 190 stopniach ok 45 minut. Jeśli plasterki są cieńsze to krócej. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Gotowe lekko solimy.
Ziołowe frytki z piekarnika
Potrzebujemy tylko ziemniaki, sól, oregano, tymianek i oliwe.
Ziołowe frytki z piekarnika
Ziemniaki kroimy w cienki plasterki i suszymy na ręczniku papierowym.
Ziołowe frytki z piekarnika
A tu już na blaszcze przed pieczeniem.

Tagi:

frytki