grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Ziołowo-serowe kotleciki z bakłażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotleciki z bakłażana w panierce ziołowo-serowej najlepiej smakują podane z sałatką ze świeżych warzyw.

Ziołowo-serowe kotleciki z bakłażana

Składniki:

Ziołowo-serowe kotleciki z bakłażana

 

Sposób przygotowania:

Ziołowo-serowe kotleciki z bakłażana

Przygotowanie panierki

Ziołowo-serowe kotleciki z bakłażana
Suszone zioła prowansalskie możemy zastąpić dowolnie wybranymi ulubionymi świeżymi ziołami.

Panierkę do kotlecików przygotowujemy w 3 miseczkach.
W pierwszej miseczce mieszamy mąkę z dodatkiem soli i pieprzu a w drugiej roztrzepujemy jajka ze startym parmezanem. W ostatniej miseczce mieszamy bułkę tartą z ziołami prowansalskimi.

Przygotowanie kotlecików

Bakłażany dokładnie myjemy, osuszamy, po czym kroimy w plasterki o grubości 1 cm.
Plasterki bakłażana najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku i startym parmezanie a na samym końcu w bułce tartej.
Kotleciki smażymy w głębokim tłuszczu przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone kotleciki wyjmujemy i odkładamy na papierowe ręczniki.