MamCieKotku

MamCieKotku

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Złociste faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Piekę je zawsze na tłusty czwartek i ostatki.

Złociste faworki

Składniki:

Złociste faworki

 

  • 10 dkg masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • olej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Złociste faworki
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą gładką masę. Mąkę i proszek do pieczenia oprószyć solą i dodać do kremu maślanego, wbić jajka, zagnieść. Ciasto wybić wałkiem (15 minut), włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować, radełkiem wycisnąć paski. Każdy nacisnąć na 2-3 cm, przez nacięcie przewinąć jeden koniec paska. Tłuszcz rozgrzać w garnku, usmażyć faworki na złoto. Osączyć na papierze kuchennym, układać na półmisku, posypując każdą porcję cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust