Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Złociste krewetki na maśle

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nie przepadam za krewetkami z czosnkiem. Za to cytrusowe smaki i curry i owszem. Są pikantne , pięknie wyglądają i co ważne bosko smakują .

Złociste krewetki na maśle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Złociste krewetki na maśle

 

 

Sposób przygotowania:

Złociste krewetki na maśle
Krewetki rozmrozić .Osuszyć. Przygotować marynatę z soku pomarańczy, cytryny , 2 łyżek oleju , 1/2 łyżeczki curry , szczypty soli i szczypty białego pieprzu. Wymieszać . Zalać marynatą. Zostawić w lodówce na 15 minut. Wyjąć krewetki z marynaty. Osuszyć. Posypać resztą curry i mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Na gorące wrzucać krewetki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony by się zrumieniły. Zdjąć z patelni .Lekko osolić . Podać z kawałkiem pomarańczy do skropienia sokiem, posypać natką pietruszki. Podać do tego chrupiącą bagietkę ( można polać masłem ze smażenia by można było w nim maczać bagietkę. * to jest jedna mała porcja na lekka przekąskę ( dałam tego plasterek bagietki i kilka listków sałaty z vinegretem) . Trochę o kosztach - kupiłam 1 opakowanie mrożonych krewetek Black Tiger za 23 zł . Pewnie przepłaciłam bo jak bym poszukała to bym kupiła taniej - ale robiłam zakupy przez internet i w ostatnim momencie dorzuciłam właśnie krewetki i Tofu. W opakowaniu jest 20 sztuk . Ponieważ tylko ja jadam w domu krewetki to mam na 4 porcje .Wychodzi po prawie 6 zł za porcję . Dodatków i przypraw nie liczę . Tanio nie jest , ale każdy kto lubi krewetki z przyjemnością sobie taką ucztę w domu zrobi bo pójście do lokalu na krewetki jest np. po za moim zasięgiem .
Złociste krewetki na maśle
Krewetki zamarynowac w soku z pomarańczy, cytryny i przypraw
Złociste krewetki na maśle
Osuszyć na papierze kuchennym i posypac dodatkowo curry
Złociste krewetki na maśle
Obtoczyć w odrobinie mąki ziemniaczanej
Złociste krewetki na maśle
Smażyć na rumiano na mieszaninie masła z olejem - tak by zrobiły sie chrupkie