Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Złociste ziemniaczane kuleczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne ziemniaczane kulki z koperkiem

Złociste ziemniaczane kuleczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Złociste ziemniaczane kuleczki

 

  • 60 dkg ziemniaków
  • 1duże jako
  • 1/5 szklanki maki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 pęczek koperku
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Złociste ziemniaczane kuleczki
Ziemniaki obrać ,ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić . Przestudzone przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodać mąkę ,jajko,sól i wyrobić na jednolitą masę .Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i usmażyć w dużej ilości oleju na złoty kolor.Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy ,aby ociekły z tłuszczu.
Złociste ziemniaczane kuleczki
Z masy ziemniaczanej uformować małe kulki i usmażyć na rumiano
Złociste ziemniaczane kuleczki
Usmażone należy wyjąć na papierowy ręcznik aby osączyć z tłuszczu

Tagi:

mak ziemniaki