Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Złota rybka w cieście francuskim

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Rybka ukształtowana z ciasta francuskiego, a w środku aromatyczny dorsz, czyli druga rybka :) Nie tylko pięknie wygląda, ale też smakuje wspaniale.

Złota rybka w cieście francuskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Złota rybka w cieście francuskim

 

Sposób przygotowania:

Złota rybka w cieście francuskim
Dorsza skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawić na około 2 godz. Zamiast dorsza można użyć innej ryby np łososia. Ważne, aby filety były dość grube. Schłodzone ciasto francuskie podzielić na 4 części. Na jednej części położyć rybę i przykryć drugim. Odcinać ciasto wokół fileta z dorsza, zostawiając małe płetwy. Sklejać rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Z odciętego ciasta zrobić płetwę ogonową i głowę, nadając kształt rybie. Naciąć półksiężyce na rybie imitujące łuski. Całość posmarować żółtkiem. Tak samo postąpić z drugą rybą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 20min. Można podać z ryżem i duszoną marchewką. Smacznego!
Złota rybka w cieście francuskim
Dorsza skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawami.
Złota rybka w cieście francuskim
Jednego fileta położyć na środek 1/4 części ciasta.
Złota rybka w cieście francuskim
Ciasto francuskie odciąć wokół dorsza i nadać kształt rybie.