Z_kuchni_i_ogrodu

Z_kuchni_i_ogrodu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Złota rybka w złotym sosie z mango

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszna, delikatna ryba panierowana w wiórkach kokosowych z sosem a mango i chilli.

Złota rybka w złotym sosie z mango Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Złota rybka w złotym sosie z mango

 

  • gładzicy, ale dobre też będą filety z flądry lub soli, ważne aby były cienkie i delikatne
  • 50g mąki
  • 1 jajko
  • 50g bułki tartej
  • 50g wiórków kokosowych
  • olej
  • sól i pieprz
  • mango
  • łyżeczka brązowego cukru (jeśli nie masz, dodaj miód)
  • kilka listków świeżej bazylii (jeśli nie możesz dostać dodaj suszonej)
  • ząbek czosnku
  • ok 50 ml białego wina
  • pół świeżego chilli ( jeśli nie masz, dodaj chilli w proszku)
  • jasny sos sojowy

Sposób przygotowania:

Złota rybka w złotym sosie z mango
Najpierw przygotuj sos. Obierz mango i pokroj je. Usuń nasiona z chilli i także je pokroj. Posiekaj ząbek czosnku. Do robota kuchennego wrzuć mango, chilli, czosnek, kilka listków bazylii. Wlej białe wino i trochę sosu sojowego, dodaj soli i pieprzu a także łyżeczkę brązowego cukru. Rozdrobnij. Filety rybne posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, strząsajac jej nadmiar, następnie w jajku i bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi. Na patelni rozgrzej olej i usmaż filety rybne na złoty kolor. Ułóż sos z mango na rybie i podawaj.
Złota rybka w złotym sosie z mango
Obierz mango
Złota rybka w złotym sosie z mango
Obierz mango
Złota rybka w złotym sosie z mango
Do robota kuchennego wrzuć mango
Złota rybka w złotym sosie z mango
chilli