zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Złote skrzydełka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

kolejne danie ze skrzydełek z ryżem

Złote skrzydełka

Składniki:

Złote skrzydełka

 

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 szk wody
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka curry mieszanka przypraw
  • 3 szczypty przyprawy ognisty smok
  • 3 szczypty kurkumy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy mix chili Jalapeno
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Złote skrzydełka
Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić w zgięciach. Najcieńsze końcówki odłożyć i wykorzystać np. do wywaru. Pokrojone skrzydełka oprószyć mieszanką carry i kurkumy. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić skrzydełka i podsmażyć na złoty kolor. Cebulę i cukinię pokroić w kostkę, dodać do skrzydełek i podsmażyć. Następnie wrzucić pokrojone pieczarki. Dodać pozostałe przyprawy, podlać wodą i dusić do miękkości. Gdy wszystko jest miękkie, mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos. Zagotować. Gotowe danie podawać np. z ugotowanym na sypko ryżem.