Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Coś dobrego dla każdego wielbiciela podrobów, z pewnością danie to przypadnie do gustu każdemu facetowi. Pomysł na szybką kolację gotowy.

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym

Składniki:

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym

 

Sposób przygotowania:

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym
Umyte żołądki, włoszczyznę oraz przyprawy gotujemy przez około 1,5 godziny na średnim ogniu. Odstawiamy do przechłodzenia. Z masła i mąki robimy lekką zasmażkę, uważając aby nie zrumienić mąki. Rozprowadzamy zasmażkę wywarem ( około 4- 5 szklanek ), zagotowujemy i energicznie mieszamy. ważne jest to , aby w sosie nie było nie rozmieszanych grudek. Dodajemy śmietanę i koperek, doprawiamy do smaku. ewentualnie zbyt gęsty sos podlewamy kilkoma łyżkami wywaru. Przechłodzone żołądki wyjmujemy z wywaru, kroimy w cienkie paseczki i mieszamy z sosem. Danie najsmaczniejsze będzie z podane z ugotowanym na sypko ryżem lub ziemniakami purée i koniecznie z dużą ilością surówek.