Strona główna Żołądki kurze w sosie czosnkowym

Żołądki kurze w sosie czosnkowym

Kurczak, Gulasze « poprzedni | następny »
Pyza - autor przepisu Żołądki kurze w sosie czosnkowym offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Żołądki kurze w sosie czosnkowym
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 14

Dość dużo czosnku, ale wierzcie mi - w tym tkwi urok tego gulaszu


trudność: łatwe
czas:

Żołądki kurze w sosie czosnkowym - SKŁADNIKI:

  • 1kg żołądków z kurczaka
  • 1 główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ok. 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki mąki pszennej

Żołądki kurze w sosie czosnkowym - PRZYGOTOWANIE:

Żołądki dokładnie oczyścić, wypłukać. Można pokroić w paski, ale niekoniecznie. Przełożyć do rondla, zalać dwiema szklankami wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na niedużym ogniu, ok. 40 min, aż będą prawie miękkie. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do żołądków razem z solą i pieprzem, dusić kolejne 15min. Miękkie masło utrzeć z mąką na jednolitą pastę i przełożyć do rondla, zagotować mieszając, dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. Ilość czosnku może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie, że wcale nie jest go zbyt dużo.



Komentarze do Żołądki kurze w sosie czosnkowym (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2009-07-14 19:21
Bardzo lubię żołądki....
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2009-07-14 20:12
Ja tez bardzo lubie zoladki,ale niestety nie lubie ich oczyszania:))Przepis jest bardzo ciekawy,a cale danie wyglada pieknie:)))
Skomentuj
Oceń:
0
katis

katis
offline

2009-07-14 20:52
Dla jakiej ilości osób to mięsko? Chcę zrobić dla 6 osób i się zastanawiam czy nie za mało.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-07-14 20:58
Pyzo, u Ciebie to moznaby sie stolowac codziennie i za kazdym razem sie zachwycac..
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2009-07-14 21:00
żołądki się kurczą podczas gotowania i na 6 osób rzeczywiście może być mało...jak udusiłam 1kg to na 4 łby u mnie było, ale myślę, że zjedliby więcej - proponuję zrobić z 1,5kg
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-07-14 21:57
Mniam.Teraz będę szukać żołądków po sklepie.A znajdę...
Skomentuj
Oceń:
0
Doro

Doro
offline

2009-07-16 19:57
Lubie zoladki, gotuje na nich krupnik, pycha.
Twojego przepisu napewno sprobuje.
Skomentuj
Oceń:
0
Weroniczka

Weroniczka
offline

2009-07-28 11:15
Genialny przepis. Dziś zrobię takie na obiad :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Pasztet drobiowo-wieprzowy ze szczypiorkiem Pierś z kurczaka z mozzarellą i pieczarkami Makaron z kurczakiem i szparagami
Filet nadziewany pomidorem i bazylią Pasztet drobiowy ze śliwką Grillowany kurczak po tajsku
Gulasz drobiowy w sosie pomidorowym Filet z kurczaka nadziany suszonymi pomidorami Kurczak po węgiersku
Cebulowy filet z kurczaka Filet nadziewany fetą i pomidorem Makaron chiński z kurczakiem i warzywami
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane