bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Żółte curry z kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie małe czyszczenie lodówki. Pasta curry kupiona jakis czas temu czekała na swoją kolej i się w końcu doczekała.

Żółte curry z kurczaka  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żółte curry z kurczaka

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 140 ml mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki żółtej pasty curry
  • 1/2 łyżeczki tandori masala
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • szklanka rosołu warzywnego
  • marchewka
  • papryka czerwona
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 3 suszone listki kafiru
  • limonka
  • pieprz świeżo zmielony

 

 

Sposób przygotowania:

Żółte curry z kurczaka
Piersi kurczaka pokroić na kawałki. Rozgrzać na patelni olej, dodać pastę curry, przesmażyć, wlać mleczko kokosowe zagotować, dodać kurczaka, wszystko razem przesmażyć. Jezeli ktoś lubi bardziej ostro może pasty dać więcej. Marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, papryke w kostkę oraz pokrojone w plasterki dymki dodać do mięsa. Dodać przyprawy, liście kafiru, wlać bulion i gotowac na małym ogniu ok 10 min mieszając co jakis czas, tak żeby kurczak przeszedł smakiem sosu, ale pozostał soczysty. Po tym czasie dodać pomidorki koktajlowe, doprawić sokiem z limonki i gotowac jeszcze 10 minut. Przed samym podaniem na stół posypać świeżo zmielonym pieprzem i dać plasterki limonki, posypać kolendrą (u mnie niestety wyszła). Podać najlepiej z ryżem
Żółte curry z kurczaka
Etap 1