p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Żółte kluseczki kartoflane do sosów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Żółte kluseczki kartoflane do sosów

Żółte kluseczki kartoflane do sosów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żółte kluseczki kartoflane do sosów

 

  • 4 gotowane kartofle
  • 1 łyżeczka żółtego barwnika spożywczego
  • ok. 3 łyżek mąki kartoflanej
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Żółte kluseczki kartoflane do sosów
Przestudzone 4 kartofle, dusimy na pure, masę wyrównujemy w misce, wybieramy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąkę kartoflaną, wlewamy 1 łyżeczkę barwnika spożywczego i dokładnie wyrabiamy ciasto. Łyżeczką nabieramy po trochę masy, w dłoniach robimy kulkę, którą następnie wałkujemy na podłużne kluseczki, które układamy na desce obsypanej mąką (wyszło z tej ilości 48 kluseczek. Gotujemy wodę z 1 łyżką soli, gdy się zagotowała zmniejszamy ogień i wrzucamy kluseczki, mieszamy łyżka cedzakową by sie nie skleiły, gotujemy pod przykryciem ok. 3 minuty licząc od czasu jak wypłyną na powierzchnie. Kluseczki wykładamy na talerz i podajemy z sosami.
Żółte kluseczki kartoflane do sosów
Ugotowane kartofle udusić, wyjąć 1/4 z miski w to miejsce wsypać mąkę kartoflaną
Żółte kluseczki kartoflane do sosów
kartofle zabarwić 1 łyżeczką żółtego barwnika spożywczego
Żółte kluseczki kartoflane do sosów
Z zagniecionego ciasta kartoflanego formować małe kluseczki
Żółte kluseczki kartoflane do sosów
Wrzucać kluseczki na wrzącą wodę, gotować 2 minuty od wypłynięcia