SUPERPRZEPIS

Żółte naleśniki w sakiewkach z tofu

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Żółte naleśniki w sakiewkach z tofu Więcej zdjęć (4)

Walentynkowa kolacja z naleśnikami w roli głównej :-)

Składniki:

Żółte naleśniki w sakiewkach z tofu

 

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Pieprz kolorowy
  • Bazylia
  • Oregano
  • kurkumy
  • 1 jajko
  • 6 łyżek wody gazowanej
  • 3/4 szklanki wody niegazowanej
  • 1,5 szklanki mąki wrocławskiej
  • sól
  • farsz
  • 1 puszka kukurydza i groszek mała
  • ½ opakowania tofu
  • ½ puszki kiełków z fasoli
  • 1 cebula czerwona
  • 1/5 cukini
  • 3 pomidorki koktajlowe czerwone
  • 10 oliwek czarnych
  • ½ papryki czerwonej
  • Sól
  • Por zielona część
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Żółte naleśniki w sakiewkach z tofu
Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, wodę, sól, kurkumę. Całość blenderuję. Na patelni na oleju smażę naleśniki. Tofu marynuję w oliwie, dodaje pieprz, sól, bazylię , oregano. Smażę na patelni 5 minut i kroję w kostkę. Do miski wrzucam kukurydzę z groszkiem, tofu, kiełki fasoli, oliwki czarne, paprykę. Farszem napełniam naleśniki tworząc sakiewki. Związuje je paskami z pory. Talerz dekoruję pomidorkami. Z czerwonej cebuli wycinam kwiatka, środek robię z cukinii plasterków. Serca wycinam z papryki .
Żółte naleśniki w sakiewkach z tofu
Przygotowanie produktów potrzebnych do sakiewek
Żółte naleśniki w sakiewkach z tofu
Zblenderowane ciasto naleśnikowe z kurkumą
Żółte naleśniki w sakiewkach z tofu
Usmażona naleśniki na oleju na patelni z kurkumą