Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zraz po staropolsku

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Danie na co dzień i od święta. Warto podać gdy odwiedzą nas goście zagraniczni.

Zraz po staropolsku

Składniki:

Zraz po staropolsku

 

  • 6 plastrów z wołowiny (ok. ½ kg)
  • 10 dag czerstwego chleba,
  • 10 dag cebuli,
  • 2 łyżki masła lub margaryny,
  • 8 dag suszonych śliwek
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 100 ml rosołu (może być z kostki),
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • sól

Sposób przygotowania:

Zraz po staropolsku
Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem i posypać majerankiem. Chleb pokroić cienkie kromki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek i śliwki pokroić w cienkie paski. Na każdym płacie wołowiny poukładać chleb, boczek śliwki i cebulę. Mięso zwinąć w roladki, uformować w rękach i owinąć nitką bawełnianą. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Włożyć roladki i obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Zalać rosołem i dusić do miękkości mięsa (Czas duszenia zależy to od rodzaju wołowiny, zwykle trwa to ok. 35 min) W miarę parowania płyn uzupełniać wodą. Gdy mięso miękkie wyjąć, pozbawić nitek. Sos zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielką ilością wody. Gotowy sos ewentualnie doprawić solą pieprzem i majerankiem.. Roladki podawać w porcjach (tak jak na zdjęciu) wraz z kaszą i zasmażanymi buraczkami lub na półmisku polane sosem i przybrane zieleniną.