Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zraziki wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zraziki z szynki wieprzowej wypełnione mięsem mielonym i boczkiem wędzonym.

Zraziki wieprzowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zraziki wieprzowe

 

Sposób przygotowania:

Zraziki wieprzowe
Mięso umyć, osuszyć, rozbić. Oprószyć kucharkiem i pieprzem. Do mięsa mielonego dodać posiekane czosnek i cebulkę. Przyprawić kucharkiem i pieprzem, oraz gałką muszkatołową. Wyrobić jednolitą masę. Na każdym plastrze rozbitego mięsa ułożyć plaster boczku i część farszu. Zwinąć roladki, związać nicią kuchenną. Obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Zalać 3 szklankami wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dodać trochę kucharka i pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlać wodą. Kiedy mięso będzie miękkie mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimniej wody, wlać do sosu. Wymieszać, zagotować. Sos doprawić kucharkiem, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Podawać z ziemniakami i surówką.
Zraziki wieprzowe
Zwinięte roladki obwiązać nicią bawełnianą.
Zraziki wieprzowe
Roladki obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Zraziki wieprzowe
Roladki podlać wodą dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Zraziki wieprzowe
Sos zatrzepać mąką i doprawić do smaku.