Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zraziki wołowe w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W zasadzie to takie najprostsze zraziki na bazujące na przepisie na takie w sosie własnym.

Zraziki wołowe w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zraziki wołowe w sosie pomidorowym

 

  • 0,5 kg ligawy wołowej
  • 4 duże cebule białe
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 7 łyżek oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz czarny mielony
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego trzcinowego nie oczyszczonego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • maggi w płynie
  • 3 szklanki wody ( 600 ml )

 

Sposób przygotowania:

Zraziki wołowe w sosie pomidorowym
Umyte i osuszone mięso przekroić na pół i pokroić na plastry w poprzek włókien by zraziki dawały się dobrze rozklepać. Stłuc tłuczkiem do mięsa zraziki z obu stron ( nie za mocno). Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, octu balsamicznego , 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu i cukru. Polać nią mięso i dobrze w nie wetrzeć. Ułożyć zraziki jeden na drugim w pojemnikui zostawić na 30 minut. Obrać i pokroić cebule w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju. Wsypać cebulę. Wrzucić liście laurowe, pieprz ziarnisty i związane nitką gałązki tymianku. Smażyć aż cebula zrobi się złota. Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło. Na gorące kłaść zraziki ( razem z marynatą) i smażyć do zrumienienia. Przewrócić na drugą stronę i ponownie usmażyć na rumiano. Przerzucić zraziki do garnka z cebulą. Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować. Przelać do garnka ze zrazikami. Dolać resztę wody . Zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić do miękkości mięsa ( ok. 1,5 godziny na małym gazie). Cebula powinna się rozgotować, płyn odparować o połowę , a mięso rozpadać pod dotknięciem widelca. Delikatnie wyjąć zraziki na talerz. Usunąć tymianek, liście laurowe i jak się uda to ziarna pieprzu. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić sos do smaku solą , pieprzem mielonym, maggi i mieloną papryką. Zagotować. Zmiksować blenderem i przecedzić przez sito by sos był gładki. Włożyć zraziki w sos. Wyłączyć gaz na minimalny i zostawić garnek na nim na 10 minut by potrawa przeszła smakami i podgrzała się. Podawać z kaszą ( jaką kto lubi) na sypko, kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami. Moim zdaniem najbardziej pasują tu jako dodatek ogórki kiszone lub korniszony.
Zraziki wołowe w sosie pomidorowym
Pokrojone i stłuczone mięso zamarynować w occie balsamicznym z olejem i przyprawami
Zraziki wołowe w sosie pomidorowym
Usmażyć wyjęte z marynaty mięso na rumiano
Zraziki wołowe w sosie pomidorowym
Mięso -podsmażoną cebulę i przyprawy dusić zalane wodą do miękkości
Zraziki wołowe w sosie pomidorowym
Zmiksowany sos doprawić do smaku ( po dodaniu koncentratu)