alisdairstewart

alisdairstewart

Kuchcik
[Przepisów: 5]

zraziki z boczkiem a'la alis

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wbrew pozorom bardzo łatwe, a jakże pyszne danie! Nie? Więcej dla mnie :)

zraziki z boczkiem a'la alis

Składniki:

zraziki z boczkiem a'la alis

 

  • 4 plastry schabu (choć najlepsza do tego jest wołowina)
  • 10 dag boczku
  • 4 średniej wielkości ogórki kiszone
  • musztarda saperska (lub ostrzejsza)
  • garść suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • szklanka bulionu
  • olej do smażenia
  • wykałaczki, bądź biała nić
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

zraziki z boczkiem a'la alis
Schab myjemy, osuszamy, oprószamy solą (w granicach rozsądku), pieprzem, rozbijamy tłuczkiem. Każdy rozbity kawałek kroimy na pół i w tym momencie następuje cudowne rozmnożenie i mamy 8 porcji, dzięki czemu będziemy mogli spać spokojnie w nocy, a nie martwić się o to czy w środku aby na pewno mięso nie jest surowe. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy dobrze jest w tym momencie chociaż na chwilę namoczyć grzybki. Następnie przygotowujemy boczuś i ogórki. Ogórki kroimy na pół (czyli mamy 8 połówek) i boczek kroimy na 8 plasterków. Schab smarujemy cienką warstwą musztardy, ale tylko z jednej strony i na tejże stronie, na samym skraju układamy półówkę ogórka zawiniętego w plasterek boczku. Zawijamy i przyszplilamy wykałaczką lub jeśli jej brak, obwiązujemy nitką. I tak czynimy z każdym kawałkiem mięsa. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy chwilę zraziki z każdej strony, aż się zarumienią. Podlewamy bulionem, dodajemy kilka liści laurowych, grzybki i czekamy. Na efekty czekamy 20-30 minut. Sos można zagęścić lub nawet zabielić, według uznania! Podajemy oczywiście z ziemniakami. I nalezy pamiętać, żeby nie zjeść wykałaczek.
Smacznego!