justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Zraziki z grzybów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Podawać z sałatkami i surówkami, np. z fasolą polaną sosem majonezowym, z sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli lub zielonym groszkiem.

Zraziki z grzybów

Składniki:

Zraziki z grzybów

 

  • (1 porcja):
  • 15 dag grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 rogalik
  • 1 łyżka stołowa otrębów pszennych
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 łyżeczka margaryny
  • 1 dl mleka
  • Olej do frytury
  • Otręby do panierki
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zraziki z grzybów
Cebulę drobno posiekać, grzyby pokroić w plasterki i dusić razem na oleju 10 minut, pod przykryciem, pod koniec dodać posiekaną pietruszkę (połowę pęczka). Rogalik namoczyć w mleku, wycisnąć i przysmażyć na rozgrzanej margarynie, pod koniec dodać resztę posiekanej pietruszki. Gdy grzyby i rogalik wystygną, dodać otręby, by zrobiła się formowalna masa, posolić, popieprzyć, dodać żółtko, na koniec ubitą pianę białka. Uformować zraziki w kształcie kapeluszy grzybów, obtoczyć w otrębach i smażyć na rozgrzanym oleju na zmniejszonym gazie na rumiano.