Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zraziki z mielonego w grzybowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zraziki z mięsa mielonego z serem, wędzonką i marynowaną papryką w sosie z koźlaków.

Zraziki z mielonego w grzybowym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zraziki z mielonego w grzybowym sosie

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 50 g żółtego sera
  • 4 plastry wędzonki wiejskiej
  • 1/2 strąka marynowanej papryki
  • ok. 60 dkg koźlaków
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Zraziki z mielonego w grzybowym sosie
Cebulę pokroić w kostkę. Połowę cebuli dodać do mięsa (użyłam zmielonej szynki). Dodać też do niego jajko, przyprawę w płynie, pieprz i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Mięsną masę podzielić na 4 części. Każdą część mocno spłaszczyć, na każdej ułożyć po plasterku wędzonki, po kawałku sera i papryki. Uformować podłużne kotleciki, zrumienić je z każdej strony na oleju. Mięso zdjąć z patelni. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić resztę cebuli. Grzyby oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli, usmażyć. Jak płyn z grzybów odparuje, doprawić je solą i pieprzem. Do grzybów włożyć zrumienione mięso i wlać 1,5 szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Mąkę rozmieszać z pół szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.
Zraziki z mielonego w grzybowym sosie
Mięso z dodatkiem pokrojonej cebuli jajka pieprzu bułki tartej i przyprawy w płynie.
Zraziki z mielonego w grzybowym sosie
Plasterek wędzonki kawałek sera i papryki ułożone na mięsie.
Zraziki z mielonego w grzybowym sosie
Uformowane podłużne kotleciki rumienione na oleju.