mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Zrazy cielęce nadziewane z sosem pieczar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Delikatna cielęcina z aromatycznym, pikantnym farszem.

Zrazy cielęce nadziewane z sosem pieczar

Składniki:

Zrazy cielęce nadziewane z sosem pieczar

 

  • ZRAZY: 4 kotlety cielęce po 180g
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały seler
  • 250g pikantnej wędzonej surowej kiełbasy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 pęczek pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • SOS: 1 cebula
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 300ml białego wina
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 100g szalotek
  • 2 łyżki masła
  • 250g pieczarek
  • sok z 1cytryny
  • 200ml śmietany
  • 2 łyżeczki mąki

Sposób przygotowania:

Zrazy cielęce nadziewane z sosem pieczar
Kotlety umyć, osuszyć, lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem. Posmarować musztardą, ułożyć po plastrze szynki. Marchew i seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. Zblanszować w osolonej wodzie, odcedzić. Surową kiełbasę wyjąć z osłonki, włożyć do miski. Dodać jajko, bułkę tartą, zblanszowane warzywa, skórkę z cytryny, szczypiorek i wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem, posmarować nią kotlety. Mięso zwinąć i dokładnie zawinąć sznurkiem. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. W brytfannie rozgrzać olej, zrumienić zrazy. Cebulę, seler i marchewkę na sos obrać, umyć, drobno pokroić, dodać do zraz, podsmażyć. Wlać wino i bulion, zagotować. Dodać liście laurowe. Mięso wstawić do piekarnika i dusić 1godzinę. Szalotki obrać, pokroić w piórka, zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny, dodać do szalotki. Całość krótko dusić. Gotowe zrazy wyjąć z sosu, sos przetrzeć przez sito, razem ze śmietaną, dodać do pieczarek, zagotować, lekko zagęścić mąką. Zrazy polać sosem i od razu podawać.