Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zrazy gdańskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną i surówką. Doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem

Zrazy gdańskie

Składniki:

Zrazy gdańskie

 

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 250 ml rosołu (może być z kostki),
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Zrazy gdańskie
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć. Posypać dość obficie natką pietruszki. Zrazy zwinąć i obtoczyć w mące. Obwiązać bawełnianą nitką. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor. Włoszczyznę obrać, umyć i osuszyć. Marchew, seler i pietruszkę pokroić w "zapałkę". Porę drobno posiekać. Warzywa dodać do mięsa. Zalać rosołem i śmietaną. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. (ok. 30 min.) Zrazy wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Zdjąć nitkę. Sos przetrzeć przez sito. Zagęścić mąką (tylko wtedy, gdy jest zbyt rzadki). Doprawić solą i pieprzem. Mięso na powrót włożyć do sosu. Razem dusić jeszcze przez ok. 5 min.

Tagi:

beza schab bezy