magdabed_44

magdabed_44

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Zrazy schabowe z zielonym nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawy i smaczny sposób na kolorowe danie ze schabu.

Zrazy schabowe z zielonym nadzieniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zrazy schabowe z zielonym nadzieniem

 

  • schab , którego ilość zależy od tego, ile roladek chcemy zrobić , ale przyjmijmy około 1 kg
  • 2 pory
  • kilka liści świeżego szpinaku ( ok.75 gram)
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy : sól , pieprz, zioła prowansalskie, musztarda

Sposób przygotowania:

Zrazy schabowe z zielonym nadzieniem
Mięso należy pokroić na plastry ok. 1 cm i rozbić tuczkiem jak na kotlety. Każdy kawałek doprawićsolą , pieprzem , ziołami, posmarować musztardą i posypać drobno posiekanym czosnkiem . Porę przekroić na pół , następnie w poprzek , tak aby powstały , kilkucentymetrowe paseczki. Pociętą porę wrzucamy na 2 minuty do wrzątku , odlewamy i studzimy. Szpinak należy umyć. Na przyprawione plastry mięsa kładziemy na przemian ostudzoną porę i liść szpinaku. Zawijamy roladę , związujemy , aby podczas smażenia się nie ropzdała. Powiązne roladki smażymy do zarumienienia na patelni. Aby były bardziej soczyste usmażone mięso wkładam do worka do pieczenia i w naczyniu żaroodpornym piekę około 30 min w temperaturze 180'c. Można je też podusić w rosole z dodaykiem liścia laurowego , kilkoma ziarnami ziela angielskiego i pokrojoną w piórka cebulą. Ja robiłam te roladki na dwa sposoby , i nie chwaląc się zarówno te z piekarnika , jak i te z rosołu wyszły pyszne.
Zrazy schabowe z zielonym nadzieniem
Te są uduszone w rosole , z którego można zrobić sos.