Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Zrazy schabowe ze szpinakiem i serem gorgonzola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obiad wielkanocny nie może obyć się bez dań mięsnych. Moja propozycja na wielkanocny stół to zrazy z farszem ze szpinaku i sera gorgonzola- danie zdrowe i bardzo smaczne.

Zrazy schabowe ze szpinakiem i serem gorgonzola Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zrazy schabowe ze szpinakiem i serem gorgonzola

 

Sposób przygotowania:

Zrazy schabowe ze szpinakiem i serem gorgonzola
Czosnek i chili kroimy drobno. Schab kroimy na porcje, rozbijamy na kotlety, każdy obsypujemy solą i pieprzem, nacieramy czosnkiem (2 ząbki).

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek i chili, wrzucamy szpinak, dusimy, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną musztardy. Dodajemy ser gorgonzola i podgrzewamy aż się roztopi.

Farsz układamy na kotletach, zwijamy roladki, obwiązujemy każdą z nich nitką. Każdą roladkę panierujemy w bułce tartej i jajku, posypujemy sezamem, obsmażamy na patelni.

Ziemniaki obieramy,myjemy, układamy na blaszce, kroimy na cząstki, posypujemy solą, ostrą papryką i oregano, polewamy oliwą.

Zrazy przekładamy do naczynia żaroodpornego, podpiekamy w piekarniku ok.25 min. razem z ziemniakami.

Podajemy z ulubioną surówką.
Zrazy schabowe ze szpinakiem i serem gorgonzola
Farsz ze szpinaku i sera gorgonzola, z czosnkiem, chili i musztardą