Strona główna Zrazy w sosie pomidorowym

Zrazy w sosie pomidorowym

Termar

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 357
zdjęcia: 1 z 1
Zrazy w sosie pomidorowym
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Smaczne niby mielone kotlety w formie zrazików.Ulubione danie moich wnuków.


trudność: łatwe
czas:

Zrazy w sosie pomidorowym - SKŁADNIKI:

  • mięso mielone - karkówka - 25 dag
  • kajzerka - 1 szt
  • mleko - 1/2 szkl
  • jajko - 1 szt
  • masło - 1 łyżka
  • czosnek - 1 średni ząbek
  • posiekana natka - 1 - 1,5 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty - 3 słupki (),5 x 4 cm)
  • majeranek
  • lub inne ulubione zioła
  • 1 - 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • śmietana - 100 ml
  • mąka - 1,5 - 2 łyżki
  • kostka rosołu warzywnego - 1szt
  • lub rosół - 250 - 300 ml

Zrazy w sosie pomidorowym - PRZYGOTOWANIE:

Kajzerkę namaczamy w ciepłym mleku. Po namoczeniu dokładnie odciskamy ją z mleka. Do mięsa - ja zrobiłam z karczku bez kości - dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę natki i jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonego - bezpośrednio do mięsa) i solą. Masę wyrabiamy dokładnie, aż stanie się kleista. Formujemy owalne kotleciki, lekko je spłaszczamy i na każdy nakładamy pasek żółtego sera, formując tak, by powstał nam owalny zrazik z serem w środku. Zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy je na maśle. Do rondelka wlewamy rosół a jeśli dajemy kostkę rosołową to rozpuszczamy ją w wodzie i do rozpuszczonej wkładamy obsmażone zrazy. Dusimy na wolnym ogniu - pod przykryciem ok. 20 minut. Po 15 minutowym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy, Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, lub innymi ulubionymi ziołami. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami posypane natką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zrazy w sosie pomidorowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Gołąbki z mięsem i pieczarkami Sznycelki drobiowo- wieprzowe z kukurydzą Filetowe kieszonki z groszkiem cukrowym
Pomidorowe żeberka z fasolą Filet pod jarmużem Pieczonka najlepsza
Kotlety z przyprawą curry Potrawa z mięsa, kiełbasy i warzyw Kurczak z salami w paprykowo pomidorowym sosie
Udka z kurczaka w pomarańczach Żeberka dobowe soczyste Schabowe z papryką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane