Strona główna Zrazy w sosie pomidorowym

Zrazy w sosie pomidorowym

Termar - Przepis na: Zrazy w sosie pomidorowym offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 357
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Zrazy w sosie pomidorowym
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Smaczne niby mielone kotlety w formie zrazików.Ulubione danie moich wnuków.


trudność: łatwe
czas:

Zrazy w sosie pomidorowym - SKŁADNIKI:

  • mięso mielone - karkówka - 25 dag
  • kajzerka - 1 szt
  • mleko - 1/2 szkl
  • jajko - 1 szt
  • masło - 1 łyżka
  • czosnek - 1 średni ząbek
  • posiekana natka - 1 - 1,5 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty - 3 słupki (),5 x 4 cm)
  • majeranek
  • lub inne ulubione zioła
  • 1 - 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • śmietana - 100 ml
  • mąka - 1,5 - 2 łyżki
  • kostka rosołu warzywnego - 1szt
  • lub rosół - 250 - 300 ml

Zrazy w sosie pomidorowym - PRZYGOTOWANIE:

Kajzerkę namaczamy w ciepłym mleku. Po namoczeniu dokładnie odciskamy ją z mleka. Do mięsa - ja zrobiłam z karczku bez kości - dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę natki i jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonego - bezpośrednio do mięsa) i solą. Masę wyrabiamy dokładnie, aż stanie się kleista. Formujemy owalne kotleciki, lekko je spłaszczamy i na każdy nakładamy pasek żółtego sera, formując tak, by powstał nam owalny zrazik z serem w środku. Zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy je na maśle. Do rondelka wlewamy rosół a jeśli dajemy kostkę rosołową to rozpuszczamy ją w wodzie i do rozpuszczonej wkładamy obsmażone zrazy. Dusimy na wolnym ogniu - pod przykryciem ok. 20 minut. Po 15 minutowym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy, Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, lub innymi ulubionymi ziołami. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami posypane natką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zrazy w sosie pomidorowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Polędwiczki z kurczaka w sosie Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem
Mini roladki z grillowaną dynią i serem Kotlety mielone z suszonymi pomidorami Dewolaj z musztardą miodową
Roladki schabowe nadziewane Kurczak z boczkiem, cebulą i teriyaki Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym
Pieczeń w chlebie schowana Pierś z kurczaka nadziewana sałatą i pomidorkami Szynka peklowana z szynkowara

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane