Strona główna Zrazy w sosie pomidorowym

Zrazy w sosie pomidorowym

Termar - Przepis na: Zrazy w sosie pomidorowym offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 358
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Zrazy w sosie pomidorowym
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Smaczne niby mielone kotlety w formie zrazików.Ulubione danie moich wnuków.


trudność: łatwe
czas:

Zrazy w sosie pomidorowym - SKŁADNIKI:

  • mięso mielone - karkówka - 25 dag
  • kajzerka - 1 szt
  • mleko - 1/2 szkl
  • jajko - 1 szt
  • masło - 1 łyżka
  • czosnek - 1 średni ząbek
  • posiekana natka - 1 - 1,5 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty - 3 słupki (),5 x 4 cm)
  • majeranek
  • lub inne ulubione zioła
  • 1 - 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • śmietana - 100 ml
  • mąka - 1,5 - 2 łyżki
  • kostka rosołu warzywnego - 1szt
  • lub rosół - 250 - 300 ml

Zrazy w sosie pomidorowym - PRZYGOTOWANIE:

Kajzerkę namaczamy w ciepłym mleku. Po namoczeniu dokładnie odciskamy ją z mleka. Do mięsa - ja zrobiłam z karczku bez kości - dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę natki i jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonego - bezpośrednio do mięsa) i solą. Masę wyrabiamy dokładnie, aż stanie się kleista. Formujemy owalne kotleciki, lekko je spłaszczamy i na każdy nakładamy pasek żółtego sera, formując tak, by powstał nam owalny zrazik z serem w środku. Zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy je na maśle. Do rondelka wlewamy rosół a jeśli dajemy kostkę rosołową to rozpuszczamy ją w wodzie i do rozpuszczonej wkładamy obsmażone zrazy. Dusimy na wolnym ogniu - pod przykryciem ok. 20 minut. Po 15 minutowym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy, Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, lub innymi ulubionymi ziołami. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami posypane natką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zrazy w sosie pomidorowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Wieprzowina  z kalafiorem Filet drobiowy  z bobem Gulasz tatarski
Udka masala z pieczonymi ziemniaczkami Karczek grillowany w ziołowej marynacie Zapiekanka z porem i kurczakiem
Szaszłyk z piersi kurczaka Pulpety na pomidorowym w sosie Czosnkowe mielone kotlety
Mielone kotleciki z ryżem i cebulką cukrową Flaczki z żołądków drobiowych Duszone filety z kurczaka

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane