Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Zrazy w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne niby mielone kotlety w formie zrazików.Ulubione danie moich wnuków.

Zrazy w sosie pomidorowym

Składniki:

Zrazy w sosie pomidorowym

  • mięso mielone - karkówka - 25 dag
  • kajzerka - 1 szt
  • mleko - 1/2 szkl
  • jajko - 1 szt
  • masło - 1 łyżka
  • czosnek - 1 średni ząbek
  • posiekana natka - 1 - 1,5 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty - 3 słupki (),5 x 4 cm)
  • majeranek
  • lub inne ulubione zioła
  • 1 - 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • śmietana - 100 ml
  • mąka - 1,5 - 2 łyżki
  • kostka rosołu warzywnego - 1szt
  • lub rosół - 250 - 300 ml

Sposób przygotowania:

Zrazy w sosie pomidorowym

Kajzerkę namaczamy w ciepłym mleku. Po namoczeniu dokładnie odciskamy ją z mleka. Do mięsa - ja zrobiłam z karczku bez kości - dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę natki i jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonego - bezpośrednio do mięsa) i solą. Masę wyrabiamy dokładnie, aż stanie się kleista. Formujemy owalne kotleciki, lekko je spłaszczamy i na każdy nakładamy pasek żółtego sera, formując tak, by powstał nam owalny zrazik z serem w środku. Zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy je na maśle. Do rondelka wlewamy rosół a jeśli dajemy kostkę rosołową to rozpuszczamy ją w wodzie i do rozpuszczonej wkładamy obsmażone zrazy. Dusimy na wolnym ogniu - pod przykryciem ok. 20 minut. Po 15 minutowym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy, Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, lub innymi ulubionymi ziołami. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami posypane natką.

Redakcja poleca: