Strona główna Zrazy w sosie pomidorowym

Zrazy w sosie pomidorowym

Termar

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 357
zdjęcia: 1 z 1
Zrazy w sosie pomidorowym
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Smaczne niby mielone kotlety w formie zrazików.Ulubione danie moich wnuków.


trudność: łatwe
czas:

Zrazy w sosie pomidorowym - SKŁADNIKI:

  • mięso mielone - karkówka - 25 dag
  • kajzerka - 1 szt
  • mleko - 1/2 szkl
  • jajko - 1 szt
  • masło - 1 łyżka
  • czosnek - 1 średni ząbek
  • posiekana natka - 1 - 1,5 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty - 3 słupki (),5 x 4 cm)
  • majeranek
  • lub inne ulubione zioła
  • 1 - 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • śmietana - 100 ml
  • mąka - 1,5 - 2 łyżki
  • kostka rosołu warzywnego - 1szt
  • lub rosół - 250 - 300 ml

Zrazy w sosie pomidorowym - PRZYGOTOWANIE:

Kajzerkę namaczamy w ciepłym mleku. Po namoczeniu dokładnie odciskamy ją z mleka. Do mięsa - ja zrobiłam z karczku bez kości - dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę natki i jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonego - bezpośrednio do mięsa) i solą. Masę wyrabiamy dokładnie, aż stanie się kleista. Formujemy owalne kotleciki, lekko je spłaszczamy i na każdy nakładamy pasek żółtego sera, formując tak, by powstał nam owalny zrazik z serem w środku. Zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy je na maśle. Do rondelka wlewamy rosół a jeśli dajemy kostkę rosołową to rozpuszczamy ją w wodzie i do rozpuszczonej wkładamy obsmażone zrazy. Dusimy na wolnym ogniu - pod przykryciem ok. 20 minut. Po 15 minutowym duszeniu dodajemy koncentrat pomidorowy, Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, lub innymi ulubionymi ziołami. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami posypane natką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zrazy w sosie pomidorowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięsa
Schab pieczony na jarzynach Ragoût miesno-warzywne Spaghetti z pomidorowym sosem i pulpetami
Pieczone pod majonezem udka z kurczaka Pieczeń z szynki wieprzowej Zapiekane kotlety z indyka
Cygara schabowe w sosie cebulowym Roladki z goudą, camembertem i natką pietruszki Piersi z kurczaka parowane
 Kurczak faszerowany szpinakiem i fetą Kotleciki mielone z jajkiem Kurczak w sosie curry-marchwiowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane