Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Zrazy w sosie z grzybów suszonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Super danie - do obiadu, a także na uroczystą kolację

Zrazy w sosie z grzybów suszonych

Składniki:

Zrazy w sosie z grzybów suszonych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zrazy w sosie z grzybów suszonych
Grzyby płuczemy, zalewamy czystą ciepłą wodą i odstawiamy przynajmniej na 2 - 3 godziny - a najlepiej na całą noc i jeśli są duże kroimy je na mniejsze i gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Kajzerki namaczamy w ciepłej wodzie,dokładnie je odciskamy i dodajemy do mięsa - ja zrobiłam z mięsa z łopatki i i indyczego - dodajemy, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 płaską łyżkę masła, posiekaną natkę i jaja. Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonego - bezpośrednio do mięsa) i solą. Masę wyrabiamy dokładnie, aż stanie się kleista. Formujemy owalne zrazy.Obtaczamy zrazy w mące i obsmażamy je na pozostałymmaśle.Zrazy układamy w rondlu i dodajemy ugotowane grzyby razem z wywarem, w którym się gotowały. Dusimy na wolnym ogniu - 20 minut.Na koniec wlewamy śmietanę, jeszcze raz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Podajemy z ryżem,makaronem lub ziemniakami posypane natką, lub jako samodzielne danie z pieczywem.