tomek458

tomek458

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Zrazy wieprzowe ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo pyszny, pożywny i prosty w przygotowaniu obiad. Polecam na szybki obiad.

Zrazy wieprzowe ze szpinakiem

Składniki:

Zrazy wieprzowe ze szpinakiem

 

  • 4 plastry schabu
  • olej
  • smalec
  • cebula
  • Farsz:
  • 25 dag szpinaku
  • jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • vegeta
  • 2 łyżki ketchupu
  • mielona słodka papryka
  • czerwony delikat do mięs
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Zrazy wieprzowe ze szpinakiem
1. Szpinak myjemy, osączamy i drobno siekamy. Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy szpinak, mieszamy. Doprawiamy do smaku vegetą, pieprzem i ketchupem. Po chwili wbijamy jajko i smażymy, mieszając, aż białko się zetnie. Studzimy. 2. Plastry schabu cienko rozbijamy. Smarujemy farszem szpinakowym i zwijamy, chowając brzegi. Zrazy mocno obwiązujemy nicią kuchenną 3. W rondlu roztapiamy smalec. Zrazy obsmażamy ze wszystkich stron, aż tłuszcz zbrązowieje. Podlewamy wodą, dusimy. Doprawiamy do smaku majerankiem, vegetą, papryką, delikatem i pieprzem. Pod koniec duszenia dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Zrazy z sosem doskonale smakują z kaszą gryczaną lub brązowym ryżem. Smacznego!