czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Zrazy wołowe na obiad

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zrazy uwielbia cała nasza rodzina. Często przygotowuję je na rodzinne obiady:) Wszyscy się nimi zajadają

Zrazy wołowe na obiad

Składniki:

Zrazy wołowe na obiad

 

  • 1kg polędwicy wołowej,
  • duża cebula,
  • 3 kiszone ogórki,
  • 150g wędzonego boczku,
  • sól, pieprz,
  • musztarda dijon,
  • 3 łyżki margaryny,
  • kilka łyżek oleju.

Sposób przygotowania:

Zrazy wołowe na obiad
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie kotlety. Każdy kotlet cienko robić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Każdy kotlet z jednej strony cienko posmarować musztardą. Cebule obrać, pokroić w półtalarki. Boczek i ogórki pokroić w cienkie paseczki. Na każdy kawałek mięsa układać po kawałku boczku, ogórka i cebuli. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką. W brytfance o grubym dnie rozgrzać olej z margaryną,obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na ciemnobrązowy kolor. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 80minut, w razie potrzeby dolewając wody. Następnie wyjąć zrazy, doprawić sos, można zaciągnąć łyżeczką mąki rozrobioną z odrobiną wody.