IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Zrazy wołowe ze schabem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rewelacyjne danie z wołowiną w roli głównej

Zrazy wołowe ze schabem

Składniki:

Zrazy wołowe ze schabem

 

  • 4 plastry pieczeniowej wołowiny (o grubości ok. 1 cm)
  • 1 plaster schabu bez kości (o grubości ok. 1.5 cm)
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 1 mała marchewka
  • 1 /2 małej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 płaskie łyżeczki musztardy Sarepskiej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 500 ml wrzącej wody

 

Sposób przygotowania:

Zrazy wołowe ze schabem
Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem uważając, żeby nie porobić dziur.Każdy plaster smarujemy musztardą, posypujemy przyprawami. Marchewkę, cebulę, schab i górka kroimy wzdłuż na 4 części. Ząbki czosnku przekrawamy wzdłuż na pół.
Na każdy plaster wołowiny kładziemy porcję schabu, ząbek czosnku oraz porcję jarzyn. Ciasno zwijamy zraza. Obwiązujemy nitką, lub spinamy wykałaczką (lub szpikulcem do zrazów). Dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor - z każdej strony. Zalewamy wodą i dusimy do miękkości wołowiny.
Usuwamy nitkę (wykałaczkę), powstały sos zagęszczamy rozmieszaną z zimną wodą mąką.
Smacznego!