bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dziś na obiad były u mnie zrazy z karkówki z dodatkiem mięsa mielonego i warzyw. Wyszły bardzo smaczne i aromatyczne.

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym

Składniki:

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym

 

Sposób przygotowania:

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebulę obieramy, pieczarki odsączamy z zalewy, wszystko kroimy w drobną kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy pokrojone warzywa, namoczoną i odciśnięta bułkę tarta, wbijamy jajko.

Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Karkówkę kroimy na cienkie plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, smarujemy musztardą i posypujemy majerankiem. Na każdy kawałek nakładamy porcję mięsa z warzywami, zwijamy ścisło składając boki do środka, spinamy wykałaczką.

Na patelni rozgrzewamy olej, układamy roladki, obsmażamy na rumiany kolor z obydwu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak żeby przykrył mięso, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe.

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.

Sos zagęszczamy mąką wymieszana w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz roztartym majerankiem. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy prze praskę, dodajemy do sosu.

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, podajemy z przygotowanymi zrazami oraz ulubioną surówką. 



Tagi:

danie mięso