misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Zrazy z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Zrazy takie świetnie się komponują z sosem grzybowym ,surówkąi i różnego rodzaju kluskami.

Zrazy z kaszą gryczaną

Składniki:

Zrazy z kaszą gryczaną

  • 4 kotlety ze schabu
  • 1 saszetka kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyzeczka estragonu
  • natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 3 łyżki tłuszczu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zrazy z kaszą gryczaną

Kotlety rozbijamy równomiernie młotkiem, posypujemy solą, pieprzem,estragonem. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce tłuszczu. Troszkę kaszy odłożyć , bo cała saszetka to za dużo.Pozostałą kaszę wymieszać z jajkiem, cebulką i natką, przyprawić do smaku.Na rozbite płaty nałożyć farsz,zwinąć w ruloniki i obwiązać nicią białą. Kazdy rulonik obtaczać w mące, obsmazyć na tłuszczu. Przełożyć do rondla, dodać niecałą kostkę grzybową(uwaga ! kostka słona) ja dodałam jeszcze dwa pokruszone grzybki. dusić do miękkości 30-40 min. Pod koniec duszenia sos zaciągnąć śmietaną i orobiną mąki.