Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1101]

Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zrazy często robię bo moje dzieci po prostu je uwielbiają

Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem

  • mięso mielone mieszane -500 g
  • bułka czerstwa -1 szt
  • jajko -1 szt
  • mąka
  • cebula -1 szt
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz
  • ogórki kiszone

Sposób przygotowania:

Zrazy z mięsa mielonego z ogórkiem

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do miski, dodać bułkę, cebulę, jajko, sól i pieprz. Dobrze wyrobić masę. Masa powinna być jednolita i gładka. NADZIENIE: Ogórki kiszone pokroić w słupki. Nabierać ręką porcje mięsa, lekko spłaszczyć, kłaść po jednym słupku ogórka, dobrze zlepiać i formować podłużne zrazy, obtaczać w mące. Zrazy smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu kilka minut. Podawać z ziemniakami i wiosenną surówką