oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Zrazy zawijane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos pozostawić naturalny lub "KTO LUBI" - może go podprawić śmietaną.

Zrazy zawijane

Składniki:

Zrazy zawijane

 

Sposób przygotowania:

Zrazy zawijane
Wołowinę pokrajać w poprzek włókien na foremne zrazy. Każdy kawałek rozbić na cienki plaster. Boczek pokrajać w bardzo cienkie plasterki. Ogórek obrać ze skórki. Na każdym zrazie kłaść po plasterku boczku i po kawałku ogórka. Zrazy zwinąć i spiąć wykałaczką, oprószyć mąką i obrumienić na tłuszczu. Przełożyć je do rondla, dodać posiekaną cebulę, podlać wodą, dodać soli oraz pieprzu i dusić do miękkości. Do tak przygotowanych zrazów można razem z cebulą dodać kilka pokrajanych drobno pieczarek lub - po podlaniu wodą - 3-4 suszone grzyby.