Galeo

Galeo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 94]

Zrazy zawijane z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzyby płuczemy, zalewamy ok. 100 ml wody, moczymy 2 godziny i następnie gotujemy.

Zrazy zawijane z kaszą gryczaną

Składniki:

Zrazy zawijane z kaszą gryczaną

 

Sposób przygotowania:

Zrazy zawijane z kaszą gryczaną
Po ugotowaniu odsączamy (wywar pozostawiamy do sosu) i kroimy w paski. Mięso płuczemy, czyścimy ze ścięgien i błon. Kroimy w poprzek włókien na 4 grube plastry i rozbijamy na cienkie płaty. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Z 2 kromek chleba odcinamy skórki. Ogórki i chleb kroimy w słupki grubości ok. 1 cm i dł. 7 cm. Pozostałą kromkę suszymy w piekarniku i ścieramy na tarce. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i z jednej strony nakładamy musztardę. Na każdym plastrze układamy słoninę, piórka cebuli, po 2 słupki chleba i 3 słupki ogórka. Doprawiamy majerankiem. Zrazy ciasno zawijamy, spinamy szpatułką lub wykałaczką. Obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kostkę bulionu wołowego rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i wywarem z grzybów. Dodajemy grzyby i przyprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godz. Na 5 min. przed końcem duszenia wsypujemy starty chleb. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.Przepis pochodzi ze strony www.galeo.pl