Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zrazy ze schabu wg Buni :

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Aromatyczne - o zdecydowanym grzybowym smaku .

Zrazy ze schabu wg Buni :

Składniki:

Zrazy ze schabu wg Buni :

 

  • 4 grube kotlety z szerokiego schabu
  • paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu )
  • 4 paski skórki z razowca
  • 1 średni ogórek kiszony
  • garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy )
  • 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona słodka
  • majeranek
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula cukrowa
  • sos sojowy grzybowy
  • sos Teriyaki
  • 4 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 szt. ,, Kostka do mięs pieczeniowa ,,
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Zrazy ze schabu wg Buni :
Mięso rozklepać tłuczkiem do mięs (przez foliowy woreczek by nie poprzecinać włókien ) na szerokie płaty. Posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Każdy płat posypać pieprzem , papryka i majerankiem. posmarować musztardą . Układać na środku każdego płata kawałek boczku, ćwiartkę kiszonego ogórka, pasek cebuli, skórki od chleba , grzybek suszony .Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią jak roladę .
Posypać z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym .
Na patelni rozgrzać smalec z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka z mięsem. Dolać jeszcze 2 szklanki wody. Dołożyć grzyby suszone, pokrojone w ,, piórka ,, cebule , kostki pieczeniowe.
Dusić z lekko uchyloną pokrywką 1 godzinę ( lub trochę dłużej tak by sos się zgotował i był gęsty ).
Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi przyprawami .
Podawać z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub kiszonych ogórków .
Oczywiście można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka rodzajów to sos jest smaczniejszy.
To samo dotyczy kostek pieczeniowych .Można zamiast tego sos posolić , użyć innej przyprawy do sosów - ja po prostu tak lubię .
Można do sosu dodać trochę słodkiej śmietanki .Można go ( sos ) dodatkowo zagęścić odrobina mąki - jak kto lubi.

Tagi:

sosy grzyby schab