Źródła błonnika

Choć błonnik jest nam niezbędny, wcale go nie przyswajamy. Zobacz źródła błonnika i jego wpływ na organizm.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Źródła błonnika
Nasz organizm ceni go bowiem za pomoc w oczyszczaniu organizmu.

Czym właściwie jest błonnik?

Błonnik pokarmowy to celuloza znajdująca się w produktach roślinnych. Nasz organizm nie potrafi jej trawić, ale dzięki temu wpływa ona na przyspieszenie procesu przemiany materii. Jeśli więc rzadko bywamy w toalecie albo mamy nadwagę, trzeba przyjrzeć się w pierwszej kolejności temu co jemy. I zobaczyć czy jest w naszej diecie odpowiednia ilość błonnika.

Błonnik w diecie
Dorosły człowiek potrzebuje go dziennie ok. 30 g (co odpowiada ok. sześciu łyżkom otrąb pszennych – produktowi najbogatszemu w błonnik). Ale jeśli w naszym jadłospisie jest głównie białe pieczywo i produkty wysokoprzetworzone, to z pewnością dostarczamy go zbyt mało. Warto więc wzbogacić codzienne menu właśnie w ten składnik. Zobacz, gdzie najlepiej go szukać...

Źródła błonnika
Pełnoziarniste przetwory zbożowe. A wśród nich płatki owsiane (w 100 g mają prawie 7 g błonnika), musli, kasza gryczana, jęczmienna, pieczywo razowe, graham.

Warzywa
Najwięcej błonnika dostarczają suszone warzywa strączkowe, np. biała fasola, groch, cieciorka, (ok. 15 g w 100 g). Ale sporo mają go także brukselka, korzeń pietruszki, marchewka, kapusta.

Owoce
Tu wygrywają owoce suszone (100 g śliwek czy daktyli to ok. 8 g błonnika). Wartościowe są też maliny, porzeczki, żurawina.

Źródło: Vita