dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Zrolowana polędwica wieprzowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kolorowe roladki z polędwicy wieprzowej z papryką, selerem naciowym, szynką prosciutto i suszonymi pomidorami to propozycja na wyśmienity obiad.

Zrolowana polędwica wieprzowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zrolowana polędwica wieprzowa

 

  • 1 spora polędwiczka wieprzowa
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 6 plastrów szynki prosciutto
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy (Dijon)
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Zrolowana polędwica wieprzowa
Paprykę i seler pokroiłam w kostkę, a czosnek posiekałam drobno. Szynkę pocięłam w w paseczki. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, na której podsmażyłam szynkę, dodałam warzywa, całość doprawiłam solą i pieprzem i dusiłam kilka minut mieszając. Odstawiłam do przestudzenia. Polędwicę nacięłam wzdłuż (nie do końca), rozłożyłam i rozbiłam dokładnie tłuczkiem. Mięso posypałam solą i pieprzem oraz posmarowałam musztardą. |Do przestudzonych warzyw dodałam suszone pomidory, bułkę tartą i oregano, wymieszałam i rozłożyłam na rozbitej polędwicy. Mięso zwinęłam w roladę i przewiązałam sznurkiem. W rondlu rozgrzałam 2 łyżki oleju i obsmażyłam roladę z obu stron. Następnie podlałam bulionem, dodałam masło i dusiłam ok. 20 minut.
Zrolowana polędwica wieprzowa
Rozbite mięso posypałam solą i pieprzem oraz posmarowałam musztardą
Zrolowana polędwica wieprzowa
Do podsmażonych warzyw z szynką dodałam suszone pomidory, bułkę tartą i oregano
Zrolowana polędwica wieprzowa
Mięso zwinęłam w roladę i przewiązałam sznurkiem.
Zrolowana polędwica wieprzowa
W rondlu rozgrzałam 2 łyżki oleju i obsmażyłam roladę z obu stron