Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zupa ala'mexicana z kiełbasą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Najlepsza zupa meksykańska jaką miałam przyjemność jeść. Zamiast mięsa mielonego, użyłam kiełbasy. Cudownie rozgrzewa w chłodne jesienne dni.

Zupa ala'mexicana  z kiełbasą i pieczarkami

Składniki:

Zupa ala'mexicana z kiełbasą i pieczarkami

 

  • 2 kostki rosołowe
  • 0,5 kg pieczarek
  • czerwona papryka
  • 3 cebule
  • 35 dag wędzonej kiełbasy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka paprka
  • łyżka mąki do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

Zupa ala'mexicana z kiełbasą i pieczarkami
Bulion w kostkach rozpuszczamy w 2 l. wody. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy aż odparują nadmiar wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę, kiełbasę w półplasterki a paprykę w paski. Warzywa podsmażone na patelni dodajemy do buliony.

Po ok. 15 minutach dodajemy odsączoną fasolę i koncentrat pomidorowy. Danie zaciągamy mąką. Solimy i pieprzymy do smaku.

Doprawiamy też słodką papryka. Zupa powinna mieć wyraźny, pikantny smak. .