Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Zupa bananowa z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tajska, ostra zupa bananowa na mleczku kokosowym z kurczakiem, marchewką i cukinią. Nowy słodko-ostry smak.

Zupa bananowa z kurczakiem

Składniki:

Zupa bananowa z kurczakiem

 

  • 1 cebula
  • 2 papryczki chili
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 banany
  • 1 marchewka
  • 1/2 cukinii
  • 1 łyżeczka curry
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • słodka papryka mielona
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Zupa bananowa z kurczakiem
Do gorącego bulionu dodać plasterki bananów. Podgotować, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem. Cebulę i papryczki chili drobno posiekać i wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę.

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z niepotrzebnych części i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię do zeszklonej cebuli z papryczką chili.

Kurczaka podsmażyć, przyprawić curry, papryką mieloną, pieprzem oraz solą, a następnie zawartość patelni przenieść do garnka z kremem bananowy.

Obraną marchewkę pokroić w słupki i wrzucamy do zupy. Gotować ok. 10 min. Następnie cukinię pokroić w kostkę i wrzucamy do zupy. Na końcu wlać mleczko kokosowe i zagotować. Przyprawić sosem sojowym, pieprzem i solą.