BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 532]

Zupa botwinkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Polecam pyszną zupę z młodej botwinki w towarzystwie młodych ziemniaczków i słodkiej marchewki. Zupa bardzo syta i smaczna. Dodatek słodkiej śmietany dopełnia cały smak zupki.

Zupa botwinkowa

Składniki:

Zupa botwinkowa

 

  • wywar mięsny 1,5 litra,
  • pęczek botwinki z buraczkami,
  • marchewka 1 szt. większa,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • sok z cytryny 2 łyżki,
  • ziemniaki młode 5 szt. pokrojone w kostkę,
  • śmietana słodka według uznania,

Sposób przygotowania:

Zupa botwinkowa
Botwinkę oczyścić z brzydkich liści , dokładnie opłukać.

Liście i łodyżki posiekać.

Marchewkę i buraczki obrać, zetrzeć na tarce ( grube oczka.)

Wcześniej ugotowany wywar zagotować, dodać marchewkę i buraczki , gotować ok. 15 - 20 minut.

Zimniaki obrać , opłukać pokroić w kostkę.

Następnie dodać posiekane liście ,pokrojone ziemniaki oraz sok z cytryny.

Gotować jeszcze parę minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Na samym końcu dodać śmietanę ( słodką )

Doprawić do smaku pieprzem i solą.

Tagi:

zupa botwinka