umbr4

umbr4

Kucharz
[Przepisów: 14]

Zupa brokułowa z pieczywem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Masz ochotę na lekką, ale pożywną, wiosenną zupę ? Polecam zupę brokułową ! Wyśmienity smak i proste wykonanie - to musi przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom :)

Zupa brokułowa z pieczywem czosnkowym

Składniki:

Zupa brokułowa z pieczywem czosnkowym

 

  • brokuły - 500 gramów
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • woda mineralna - 1.5 litrów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • tymianek 3 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Zupa brokułowa z pieczywem czosnkowym
Do garnka wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Podsmażyć na złoto. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki, zalać wodą. Gotować ok 10 minut, następnie włożyć brokuła podzielonego na różyczki i gotować do miękkości. Blenderem zmiksować całość na papkę, w razie potrzeby dodać wrzątku. Do zupy przygotować grzanki czosnkowe z serem.

Tagi:

brokuły