wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Zupa bukiet warzyw wg Wioli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na zimowe, chlodne dni potrzebujemy zjedzenia posilku, ktory dostarczy nam wielu witamin. Gesta zupa z warzywami jest bardzo odpowiednia.

Zupa bukiet warzyw wg Wioli

Składniki:

Zupa bukiet warzyw wg Wioli

 

  • 2 skrzydelka drobiowe;
  • 4 marchewki,
  • 1 duza cebula;
  • 1 spory por;
  • odrobina przyprawy typu kucharek;
  • 2 szklanki zielonego groszku (moze byc mrozony lub swiezy);
  • 2 szklanki kukurydzy z puszki;
  • 1 duzy korzen pietruski;
  • 1 spory seler;
  • 2 garsci fasolki szparagowej (swieza lub mrozona);
  • 4 ziemniaki;
  • szczypta ostrej papryki;
  • lyzka koncentratu pomidorowego;
  • odrobina smietany lub jogurtu naturalnego;
  • pol szklanki zoltego startego sera,
  • swieza zielona pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Zupa bukiet warzyw wg Wioli
Skrzydelka drobiowe oplukac pod biezaca woda, wlozyc do garnka, zalac woda i gotowac. W miedzyczasie przygotowac warzywa do zupy. Marchewke umyc, pokroic w paski lub plasterki, obmyc wszystkie inne warzywa, pokroic w plasterki lub kostke, fasolke szparagowa pozbawic koncowek, oplukac i pokroic w kostke badz wrzucic w calosci. Po ok.40 minutach gotowania wrzucac do wywaru ze skrzydelek warzywa (bez ziemniakow) i gotowac do miekkosci. Na 20 minut przed koncem gotowania, wrzucic do zupy pokrojone w kostke, oplukane i obrane ziemniaki i gotowac. Wszystko przyprawic odrobina kucharka, dodac szczypte ostrej papryki mielonej. wymieszac. Podprawic koncentratem pomidorowym. Zupe zaprawic po ugotowaniu smietana lub jogurtem, dosypac starty ser zolty, najlepiej taki o ostrzejszym smaku. Mozna tez doprawic zupe serkiem topionym wedle uznania. Calosc posypac zielona pietruszka. SMACZNEGO!