Strona główna Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

Zupy « poprzedni | następny »
zewa - Przepis na: Zupa buraczkowa offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1794
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Zupa buraczkowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Ulubiona zupa mojego starszego syna.


trudność: łatwe
czas:

Zupa buraczkowa - SKŁADNIKI:

  • 500g buraków
  • kilka liści botwinki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 gałązki selera
  • 1 mały kawałek pora
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g kości ze schabu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól,pieprz,cukier do smaku
  • sok z cytryny lub ocet do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • posiekamy koper i natka pietruszki
  • 150 ml słodkiej śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki

Zupa buraczkowa - PRZYGOTOWANIE:

Buraki umyć i ugotować w wodzie.
Po ugotowaniu zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kości umyć i ugotować w wodzie prawie do miękkości.
Dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce marchew i posiekaną pietruszkę, botwinkę, seler i koper.
Dodać ziele i liść laurowy.
Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić zupę do smaku, dodać ocet lub sok z cytryny.
Następnie dodać starte buraki.
Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić zupę.
Zagotować.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zupa buraczkowa (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2010-08-31 18:36
Bardzo lubię takie zupki, a na taką pogodę idealne na rozgrzewkę i smaczny, zdrowy posiłek.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zupy
Rosół z lubczykiem i domowym makaronem Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą Zupa kalafiorowa z marchewką i groszkiem
Lekki krem z dyni Zupa krem z dyni Zupa z żółtej cukinii z ryżem
Zupa chińska z ryżowym makaronem Ziemniaczana zupa z brukselką Krem z kurek z grzankami
Krem warzywny z czarną fasolką i fetą Zupa krem z dyni Rozgrzewający krem z dyni

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane