Strona główna Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

Zupy « poprzedni | następny »
zewa online

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1821
zdjęcia: 1 z 1
Zupa buraczkowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Ulubiona zupa mojego starszego syna.


trudność: łatwe
czas:

Zupa buraczkowa - SKŁADNIKI:

  • 500g buraków
  • kilka liści botwinki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 gałązki selera
  • 1 mały kawałek pora
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g kości ze schabu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól,pieprz,cukier do smaku
  • sok z cytryny lub ocet do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • posiekamy koper i natka pietruszki
  • 150 ml słodkiej śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki

Zupa buraczkowa - PRZYGOTOWANIE:

Buraki umyć i ugotować w wodzie.
Po ugotowaniu zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kości umyć i ugotować w wodzie prawie do miękkości.
Dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce marchew i posiekaną pietruszkę, botwinkę, seler i koper.
Dodać ziele i liść laurowy.
Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić zupę do smaku, dodać ocet lub sok z cytryny.
Następnie dodać starte buraki.
Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić zupę.
Zagotować.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zupa buraczkowa (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2010-08-31 18:36
Bardzo lubię takie zupki, a na taką pogodę idealne na rozgrzewkę i smaczny, zdrowy posiłek.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zupy
Dyniowo-marchewkowa zupa krem Eli Dyniowo-serowa zupa krem Eli Kremowa zupa kurkowa
Wielowarzywna zupa gulaszowa Rozgrzewająca pomidorowa na żeberkach ( z imbirem) Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli
Pyszna zupa śliwkowa Rosół orientalny z kurczaka Rozgrzewający kapuśniaczek
Zupa tom yum z makaronem ryżowym Mój kapuśniaczek Zupa kalafiorowa

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane