zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2000]

Zupa buraczkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ulubiona zupa mojego starszego syna.

Zupa buraczkowa

Składniki:

Zupa buraczkowa

  • 500g buraków
  • kilka liści botwinki
  • 2 średnie marchewki
  • 2 gałązki selera
  • 1 mały kawałek pora
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g kości ze schabu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól,pieprz,cukier do smaku
  • sok z cytryny lub ocet do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • posiekamy koper i natka pietruszki
  • 150 ml słodkiej śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Zupa buraczkowa

Buraki umyć i ugotować w wodzie.
Po ugotowaniu zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kości umyć i ugotować w wodzie prawie do miękkości.
Dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i startą na tarce marchew i posiekaną pietruszkę, botwinkę, seler i koper.
Dodać ziele i liść laurowy.
Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić zupę do smaku, dodać ocet lub sok z cytryny.
Następnie dodać starte buraki.
Śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić zupę.
Zagotować.

Tagi:

zupa buraki