Strona główna Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Zupy « poprzedni | następny »
maciek_001 offline

Kucharz
Przepisy: 9
Zupa cebulowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Usmażona czerwona cebula zmiksowana z wywarem z jarzyn, ugotowanym ziemniakiem, częścią ugotowanych jarzyn, czosnkiem, koperkiem + przyprawy


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Zupa cebulowa - SKŁADNIKI:

Zupa cebulowa - PRZYGOTOWANIE:

1 kg czerwonej cebuli kroimy w plastry i smażymy na oleju z pestek winogron.
Gotujemy jarzyny: seler z liśćmi, 4 marchewki, 3 pietruszki, 1 duży obrany ziemniak, 6 ziaren ziela angielskiego.
Po ugotowaniu wyjmujemy jarzyny (z wyjątkiem ziemniaka), wyjmujemy również ziele angielskie a do wywaru dodajemy całą usmażoną cebulę, jeden duży ząbek czosnku, 2 kostki rosołowe Knorra i wszystko miksujemy.
Dodajemy pieprz mielony i dwie szczypty mielonego kminku.
Stopniowo zwiększamy gęstość zupy, dodając po kawałku ugotowanej marchewki, pietruszki, selera bez części zielonych i wszystko ponownie miksujemy.
Całość doprowadzamy do zagotowania, a po kilku minutach sprawdzamy i korygujemy smak kostką rosołową.
Na samym końcu dodajemy pęczek koperku i krótko miksujemy.
Zupa powinna być gęsta, lekko słodka od cebuli i pikantna.
Jako dodatek „testowane były” kluseczki kładzione z posiekanymi świeżymi liśćmi bazylii.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zupa cebulowa (strona 1 z 1)  
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2009-09-08 12:06
Bardzo lubię zupę cebulową .Jadłam różne jej wersje - takiej nie .Przepis zapowiada się ciekawie .
Skomentuj
Oceń:
0
maciek_001

maciek_001
offline

2009-09-08 21:24
Babciagramolka napisał(a):

Bardzo lubię zupę cebulową .Jadłam różne jej wersje - takiej nie .Przepis zapowiada się ciekawie .


Napisałem parę słów o cebulowej, ponieważ rzeczywiście była dobra i wszyscy ją zaakceptowali.
Zaskoczyła mnie słodyczą, czego w przypadku zwykłej cebuli nie uzyskałem.
Skomentuj
Oceń:
0
maciek_001

maciek_001
offline

2009-09-08 21:25
Postanowiłem połączyć dwa w jednym i niektóre zupy robić tak, żeby równocześnie jeść gotowane jarzyny, ale nie zmuszać do jedzenia siebie i innych tego, co zazwyczaj jest mdłe.
Zauważyłem już pewne pozytywne efekty związane z trawieniem.
Lubimy również zupy trochę gęstsze, ale nie zagęszczamy ich mąką. Stąd miksowanie części wybranych jarzyn.
Te kluseczki do zupy są tylko od święta.

Standardowy zestaw jarzyn, z którego gotuję wywar, to:
- jeden pokrojony seler + cała nać (dawniej ją wyrzucałem, teraz w każdy piątek czeka na mnie na placu najładniejszy okaz)
- 3 duże marchewki,
- 2 duże pietruszki,
- 2 pory,
- a czasami jeszcze dodaję jeden cały pęczek zielonej pietruszki (niektórych może to odrzucić, ale warto spróbować, gdyż pozostałe składniki zupy i przyprawy wszystko tonują i równoważą smak).
Wszystkie te jarzyny gotuję w takiej ilości wody, żeby w stanie surowym zostały „zatopione”.
Skomentuj
Oceń:
1
tokijka

tokijka
offline

2009-10-02 02:14
To prawda ,cebula czerwona ma slodycz i latwiej ja dodawac do salatek.Ja uwielbiam zupe cebulowa,jeszcze grzaneczka z serem na ukoronowanie pycha!
Skomentuj
Oceń:
0
maciek_001

maciek_001
offline

2009-10-02 02:57
Te ilości jarzyn wyglądają podejrzanie, ale nic nie dzieje sie bez przyczyny.
Powiem w tajemnicy, że to wszystko to element pewnych eksperymentów związanych ze zmianą diety.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zupy
Rozgrzewająca pomidorowa na żeberkach ( z imbirem) Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli Pyszna zupa śliwkowa
Rosół orientalny z kurczaka Rozgrzewający kapuśniaczek Zupa tom yum z makaronem ryżowym
Mój kapuśniaczek Zupa kalafiorowa Zupa brokułowo-porowa z ryżem
Maślana zupa pieczarkowo-kurkowa z makaronem Zupa krem z pora z grzanką z chleba Barszcz z pieczonych buraków z uszkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane