burakcukrowy

burakcukrowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Zupa cebulowa 8.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsta zupa cebulowa podana z grzankami z serem

Zupa cebulowa 8. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa cebulowa 8.

 

  • 4-5 cebul
  • warzywa - 2 marchewki, pietruszka, seler
  • ziele angielskie, liść laurowy pieprz ziarnisty, pieprz mielony, sól
  • natka pietruszki
  • 4 dag masła
  • 2 kostki rosołowe
  • 1,5 kieliszka białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka kromek chleba
  • oliwa z oliwek
  • 4-5 plasterków sera

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa 8.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy ją na maśle do momentu aż będzie miękka i zrumieniona. W osobnym garnku gotujemy warzywa z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym solą i liściem laurowym. Cebulę zdejmujemy z ognia i czekamy aż lekko ostygnie, następnie miksujemy na gładką masę. Z wywaru wyciągamy warzywa, miksujemy razem z cebulą. Cukier karmelizujemy i wrzucamy do wywaru. Następnie zmiksowaną cebule dodajemy do wywaru i gotujemy. Pod koniec dodajemy kostki rosołowe i jeszcze przez chwilę gotujemy. Zupę zdejmujemy z ognia, doprawimy winem i pieprzem dla smaku. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Kromki chleba kroimy na połowy i skrapiamy oliwa z oliwek. Nakładamy kawałki sera i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do momentu aż ser się nie rozpuści. Podawać natychmiast
Zupa cebulowa 8.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, można ją wcześniej namoczyć, nie będzie nas szczypać w oczy
Zupa cebulowa 8.
Pokrojoną cebulę smażymy na maśle w głębokiej patelni
Zupa cebulowa 8.
Wino dodajemy do zupy po zdjęciu jej z ognia, zupa uzyska wówczas niesamowity smak
Zupa cebulowa 8.
Chleb skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek, grzanki będą chrupiące