Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa cebulowa na szybko

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry, zrumienić na maśle na jasnozłoty kolor.

Zupa cebulowa na szybko

Składniki:

Zupa cebulowa na szybko

 

  • 1, 25 l rosołu
  • 250 g cebuli
  • 40 g mąki
  • 60 g masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa na szybko
Cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry, zrumienić na maśle na jasnozłoty kolor. Oprószyć mąką i zmniejszyć ogień. Smażyć powoli cebulę aż do zrumienienia mąki. Następnie zalać cebulę rosołem, posolić i mieszając zagotować. Gdy zupa już będzie ugotowana, przetrzeć przez sitko, ponownie zagrzać i podawać z grzankami z bułki.
Zupa nabierze wybornego smaczku, jesli na koniec, do przetartej już potrawy wlać kieliszek koniaku.

Tagi:

cebula